fbpx

Számvető Könyvklub: A. Ericsson, R. Pool – Csúcsteljesítmény

A született zseni történetét mind ismerjük, ők a Mozartok, a Picassok, a Bobby Fischerek vagy a Serena Williamsek. Nem egyszerű halandók ők, hanem többek annál, hiszen kiugróan tehetségesnek születtek, aminek köszönhetően elérték a csúcsot saját területükön. Hogyan és miért képesek azokra az elképesztő teljesítményekre, amelyekről ismerjük őket? Erre a kérdésre keresi a választ a Csúcsteljesítmény.

A szerző


Anders Ericcson svéd származású pszichológus, aki a 70-es évek óta foglalkozik kimagasló teljesítményekkel. Kutatásai során a legkülönfélébb „szaktekintélyeket” vizsgálta a zongoristáktól kezdve, a futókon át, a memóriabajnokokig. Arra az eredményre jutott, hogy a tehetség nem egyszerű adottság, hanem fejleszthető képesség. A látszólag emberfeletti képességek nem szimplán a genetikai lottó, hanem a befektetett munka az eredményei.

A könyv


Ericcson kutatásaira alapozva terjedt el a 10 000 órás szabály: ez az az időmennyiség, amelynek befektetésével egy terüket szakértőjévé válhatsz, de csak ha megfelelő minőségben fekteted be ezt az időt. A könyv bemutatja, hogyan lehet a tudatos gyakorlás (deliberate practice) módszereit alkalmazni az életünk során. Ez az a fajta gyakorlás, amelynek a segítségével bármilyen területen fejleszthetjük a képességeinket.

Miért ajánljuk?


Szóval, ha szeretnél felvágni a barátaid előtt azzal, hogy tucatnyi számjegyet tudsz azonnal visszaidézni, szeretnél megtanulni magas szinten sakkozni, vagy mesterévé válni a teniszpályának, esetleg kíváncsi vagy arra, hogyan lehetsz világklasszis hegedűművész, vagy csak szimplán szeretnéd megtudni hogyan tudsz fejlődni a munkádban, akkor ez a könyv neked való. Ezért választottuk a következő Számvető Könyvklub témájául a Csúcsteljesítmény c. könyvet, a könyvklubban egy kötetlen beszélgetés során megoszthatjuk a véleményünket egymással. Ez nem csak abban segít, hogy jobban megjegyezzük az olvasottakat, de rávilágít olyan szempontokra is, amelyeket magunktól nem vettünk volna észre.

Gyertek el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra, melyet ezúttal a Szatyor Bárban (Budapest, Bartók Béla út 36.) fogunk megtartani, 2019. július 9-én 18.00-tól. Csatlakozzatok a Facebook eseményhez is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek