fbpx

Pénzügyi diéta helyett, pénzügyi étrend

Az anyagi függetlenség kulcsa, hogy elkezdünk kevesebbet költeni, mint amennyit megkeresünk. Ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy honnan indulunk. Az első lépés a felismerés. Lehet éppen kölcsönről kölcsönre élsz és a havi kereseted éppen csak arra elég, hogy az aktuális hitelkereted feltöltsd. Vagy nincs kölcsönöd, de minden hónapban elköltöd a teljes kereseted, mintha kötelező lenne. Ahhoz, hogy megtakarító legyél, gyakran gondolkodásmódot kell váltani.

A megfelelő pénzügyek kialakítása olyan, mint a helyes étrend kialakítása.

Az ember élete során felvesz különböző szokásokat. Észre sem vesszük, de ezek a szokások gyakran befolyásolják a személyiségünket és ezáltal az életünket. Legtöbbször ezeket otthonról hozzuk. Emlékszem nagyapám mondogatta mindig, hogy ami a tányéromon van azt meg kell ennem az utolsó falatig. Nagymamám pedig mindig szerette finom étellel kimutatni szeretetét, éppen ezért mindig nagy kanállal mert. Ahogy évről évre folyamatosan hallottam nagyapám szavait úgy épült be a tudatalattimba. Meg is lett az eredménye. Egy szép pocak…

Dagadt cica
Forrás: Canva

Amikor elhatároztam, hogy leadom a felesleget, akkor szembesültem azzal, hogy érdemes csak annyit enni, amennyi elmulasztja az éhséget és, ha tele vagyok, akkor inkább tegyem félre későbbre a maradékot. Kialakítottam egy diétát, ami által sikerült ledobnom a felesleges kilókat. De ekkor jött a következő felismerés, hogy miután visszatértem a korábbi helytelen étkezési szokásaimhoz, akkor újra elkezdtek feljönni azok a fránya kilók. Rájöttem, hogy nem diétára van szükség, hanem egy étrendre, amit egy életen át tartok.

Pénzügyi étrend kialakítása.
Forrás: Pixabay

Ugyanígy vagyunk a pénzügyeinkkel. Létezik a fejünkben egy modell, hogy hogyan kell a pénzügyeket kezelni, amit részben a környezetünktől, részben ösztönösen tanultunk meg. Sokszor nem is tudatosul, hogy ezek hibás szokások és újra kéne programozni magunkat. Az első lépés a felismerés.

Neked milyen a pénzügyi étrended?

Nézzünk meg három jól behatárolható pénzügyi életstílust. Vajon melyik pénzügyi életvitel van a legközelebb hozzád?

A kölcsönből élők

„Carpe diem/ Élj a mának/ YOLO”. Hallottuk már ezeket a kifejezéseket. Bizonyos helyzetekben meg is állják a helyüket, de nem a pénzügyekben. Ez a típus, aki hitelből vesz szebb házat, autót és nyaralást. Hajlandók bármit megvenni és mindent most szeretnének. A legújabb autót vezetik, a legújabb divat szerint öltözködnek és gyönyörű házban élnek. Kívülről az életük olyan, mint egy álom.

Azonban ennek az álomnak súlyos ára van. A ház egészét jelzálog hitel fedezte, amelynek még az önrészére is személyi kölcsönt kellett felvenniük. És minden luxus cikk, legyen az ruha vagy nyaralás a hitelkártya terhére lett megvásárolva. A hónapjuk azzal indul, hogy a fizetésük nagyobb része a törlesztők kifizetésére megy, így egy soha véget nem érő ördögi körbe kerülnek. A huszonkettes csapdája. Egy ponton már eljutnak oda, hogy már törlesztő fedezésére is újabb hitelt kell felvenniük. Ők is építenek vagyont, csak hogy negatívat. Nem is beszélve arról, hogy az anyagi csőd garantált, ha ne adj Isten történik velük valami.

A vásárlók

Az emberek nagy része ebbe a kategóriába tartozik. Míg a kölcsönből élők mindent megvesznek, amit akarnak hitelekből, addig a vásárlók mindent megvesznek, ami a fizetésükből kifér.

Takarít meg. Előbb magadnak fizess és ne élj hónapról hónapra.

Ez egy fokkal jobb, de még mindig messze van az ideálistól. Ők azok, akik ha meglátnak egy új tv-t, mobilt vagy autót és ráadásul még a szomszéd is olyat vett, akkor hirtelen úgy érzik, hogy nekik is meg kell venni. Nem gondolják végig, hogy megengedhetik-e vagy egyáltalán szükségük van-e a 100. ruhadarabra vagy legújabb telefonra. Mennek a kasszához és boldogan fizetnek. Nyugodtak a tudattól, hogy nincs tartozásuk, így nincs mitől félniük.

Mivel nincs megtakarításuk, ezért ők is ki vannak téve annak, hogy ha bármi történik velük, akkor könnyen átcsúszhatnak a kölcsönből élők életstílusba. Sose lesznek anyagilag függetlenek és a megszokott életvitelük addig lesz fenntartható, amíg bírják erővel és egészséggel.

A megtakarítók

A kisebbség, aki a jövedelem helyett a vagyonára koncentrál. Hiszen hiába keresel hatalmas összegeket, ha azt rögtön el is vered. Azonban a vagyon az, ami megadja a biztonságérzetet az életben és még további bevételt is generál. A megtakarítók általában nem keresnek többet, mint a kölcsönből élők, vagy a vásárlók. Sőt gyakran kevesebből is megtudnak élni. Mégis életük során egyre több pénzük lesz. Ráadásul mindezt egyre kevesebb munkával tudják elérni.

A megtakarítók csak egy dologban jobbak, mint az előző kettő. Hónap elején maguknak fizetnek először! Vagyis a fizetésük egy részét félreteszik a jövőjükért. Nem csak félreteszik, de még okosan be is fektetik. Ők azok, akik előre terveznek és kitudnak tartani az elhatározásaik mellett. Mert tudják, hogy a hosszútávú gondolkodás által tudnak több pénzre szert tenni és ezáltal érhetik csak el pénzügyi céljaikat.

És te melyik kategóriába tartozol? Nem vagy még megtakarító? Akkor tedd meg az első lépéseket!

1.Válts életmódot és változtasd meg az eddig berögződött rossz szokásokat. Ideje egy új gondolkodásmódot kialakítani.

2. Fizesd ki a magas kamatozású hiteleid, mint a hitelkártya és személyi kölcsön.

3. Építs fel egy vésztartalékot, ami minimum hat havi megélhetésnek megfelelő.

Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek