Pénzügyi diéta helyett, pénzügyi étrend - Számvető

Az anyagi függetlenség kulcsa, hogy elkezdünk kevesebbet költeni, mint amennyit megkeresünk. Ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy honnan indulunk. Az első lépés a felismerés. Lehet éppen kölcsönről kölcsönre élsz és a havi kereseted éppen csak arra elég, hogy az aktuális hitelkereted feltöltsd. Vagy nincs kölcsönöd, de minden hónapban elköltöd a teljes kereseted, mintha kötelező lenne. Ahhoz, hogy megtakarító legyél, gyakran gondolkodásmódot kell váltani.

A megfelelő pénzügyek kialakítása olyan, mint a helyes étrend kialakítása.

Az ember élete során felvesz különböző szokásokat. Észre sem vesszük, de ezek a szokások gyakran befolyásolják a személyiségünket és ezáltal az életünket. Legtöbbször ezeket otthonról hozzuk. Emlékszem nagyapám gyakran mondta, hogy ami a tányéromon van azt mind meg kell ennem az utolsó falatig. És hát ismerjük a nagymamákat. Szeretettel készítik a finomabbnál finomabb ételeket és nagy kanállal mernek. Ahogy évről évre folyamatosan hallottam nagyapám szavait úgy épült be a tudatalattimba és tette meg hatását. Meg is lett az eredménye. Egy szép pocak. Amikor elhatároztam, hogy leadom a felesleget, akkor szembesültem azzal, hogy érdemes csak annyit enni, amennyi elmulasztja az éhséget és, ha tele vagyok, akkor inkább hagyjam későbbre a maradékot. Kialakítottam egy diétát, ami által sikerült ledobnom a felesleges kilókat. De ekkor jött a következő felismerés, hogy miután visszatértem a korábbi helytelen étkezési szokásaimhoz, akkor újra elkezdtek feljönni azok a fránya kilók. És rájöttem, hogy itt nem diétára van szükség, hanem egy étrendre, amit egy életen át kell tartani.

Pénzügyi étrend kialakítása.

Ugyanígy vagyunk a pénzügyeinkkel. Létezik a fejünkben egy modell, hogy hogyan kell a pénzügyeket kezelni, amit részben a környezetünktől, részben ösztönösen tanultunk meg. Sokszor nem is tudatosul, hogy ezek hibás szokások és újra kéne programozni magunkat. Az első lépés a felismerés. Neked milyen a pénzügyi étrended? Nézzünk meg három jól behatárolható pénzügyi életstílust. Vajon melyik pénzügyi életvitel van a legközelebb hozzád?

A kölcsönből élők

„Carpe diem/ Élj a mának/ YOLO”. Hallottuk már ezeket a kifejezéseket. Bizonyos helyzetekben meg is állják a helyüket, de nem a pénzügyekben. Ez a típus, aki hitelből vesz szebb házat, autót és nyaralást. Hajlandók bármit megvenni és mindent most szeretnének. A legújabb autót vezetik, a legújabb divat szerint öltözködnek és gyönyörű házban élnek. Kívülről az életük olyan, mint egy álom.

Azonban ennek az álomnak súlyos ára van. A ház egészét jelzálog hitel fedezte, amelynek még az önrészére is személyi kölcsönt kellett felvenniük. És minden luxus cikk, legyen az ruha vagy nyaralás a hitelkártya terhére lett megvásárolva. A hónapjuk azzal indul, hogy a fizetésük nagyobb része a törlesztők kifizetésére megy, így egy soha véget nem érő ördögi körbe kerülnek. A huszonkettes csapdája. Egy ponton már eljutnak oda, hogy már törlesztő fedezésére is újabb hitelt kell felvenniük. Ők is építenek vagyont, csak hogy negatívat. Arról ne is beszéljünk, hogy az anyagi csőd garantált, ha ne adj Isten történik velük valami.

A vásárlók

Az emberek nagy része ebbe a kategóriába tartozik. Míg a kölcsönből élők mindent megvesznek, amit akarnak hitelekből, addig a vásárlók mindent megvesznek, ami a fizetésükből kifér.

Takarít meg. Előbb magadnak fizess és ne élj hónapról hónapra.

Ez egy fokkal jobb, de még mindig messze van az ideálistól. Ők azok, akik ha meglátnak egy új tv-t, mobilt vagy autót és ráadásul még a szomszéd is olyat vett, akkor hirtelen úgy érzik, hogy nekik is meg kell venni. Nem gondolják végig, hogy megengedhetik-e vagy egyáltalán szükségük van-e az adott dologra. Mennek a kasszához és boldogan fizetnek. Nyugodtak a tudattól, hogy nincs tartozásuk, így nincs mitől félniük. Azonban ők is ki vannak téve annak a veszélynek, hogy ha bármi történik velük, akkor könnyen átcsúszhatnak a kölcsönből élők életstílusba, tekintve, hogy nincs megtakarításuk. Sose lesznek anyagilag függetlenek és a megszokott életvitelük addig lesz fenntartható, amíg bírják erővel és egészséggel.

A megtakarítók

A kisebbség, aki a jövedelem helyett a vagyonára koncentrál. Hiszen hiába keresel hatalmas összegeket, ha azt rögtön el is vered. Azonban a vagyon az, ami megadja a biztonságérzetet az életben és még további bevételt is generál. A megtakarítók általában nem keresnek többet, mint a kölcsönből élők, vagy a vásárlók. Sőt gyakran kevesebből is megtudnak élni. Mégis életük során egyre több pénzük lesz. Ráadásul mindezt egyre kevesebb munkával tudják elérni. A megtakarítók csak egy dologban jobbak, mint az előző kettő. Hónap elején maguknak fizetnek először. Vagyis a fizetésük egy részét félreteszik a jövőjükért. Nem csak félreteszik, de még okosan be is fektetik. Ők azok, akik előre terveznek és kitudnak tartani az elhatározásaik mellett. Mert tudják, hogy a hosszútávú gondolkodás által tudnak több pénzre szert tenni és ezáltal érhetik csak el pénzügyi céljaikat.

És te melyik kategóriába tartozol? Nem vagy még megtakarító? Akkor tedd meg az első lépéseket!

1.Válts életmódot és változtasd meg az eddig berögződött rossz szokásokat. Ideje egy új gondolkodásmódot kialakítani.

2. Fizesd ki a magas kamatozású hiteleid, mint a hitelkártya és személyi kölcsön.

3. Építs fel egy vésztartalékot, ami minimum hat havi megélhetésnek megfelelő.

Számvető pénzügyi blog

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és minden héten elküldjük legfrissebb cikkeinket!Számvető Dani

Dani vagyok a Számvető Blog társszerzője. Örülök, hogy elolvastad cikkemet és remélem hasznosnak találod napi pénzügyeidben. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalat után is úgy érzem, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással tovább növeljük magunk és mások pénzügyi tudatosságát.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.