Nyugdíjkalkulátor - Tovább fogsz élni, mint gondolnád! - Számvető

Van már nyugdíj célod? Tudod mekkora összegre lenne szükséged ahhoz, hogy nyugdíjas éveid úgy teljenek, ahogy szeretnéd? Azt is tudod, hogy ehhez mennyit kéne félre tenned nyugdíj megtakarításba? Ezek nem egyszerű kérdések, ezért itt egy nyugdíjkalkulátor, ami talán segíthet rávilágítani a válaszokra.

Pár adat megadásával megtudod nézni mennyit is kéne félretenned a kívánt életmódhoz és láthatod, hogy jelenlegi megtakarításod mértéke elég lesz-e erre.

Töltsd le az alábbi linken!

NyugdíjkalkulátorNyugdíjkalkulátor használata


A kalkulátor csupán egy matematikai gyakorlat, amely azt kívánja szemléltetni, hogy milyen megtakarítás mellett tudod biztosítani a számodra kívánt nyugdíjas életszínvonalat. Adatok, mint a várható hozam, infláció, meddig fogsz élni stb. nem ismertek, így csak becslésen alapulnak, amelynek reális megbecslése a Te felelősséged.

  • Hozamok: Becsüld meg az alapján, hogy milyen a kockázati étvágyad és, hogy hány éved van még nyugdíjbavonulásig. Ha több időd van, akkor vállalhatsz több kockázatot például részvénypiacba fektetve, ami akár átlagos 10% hozamot is jelenthet. Ha kevesebb időd van, akkor a kevésbé kockázatos befektetéseket érdemes alapul venni.
  • Infláció: Jegybanki inflációs cél 3 +/- 1 százalék, így én általában 3 százalékkal számolok, de erre sincs garancia igazából.
  • Nyugdíj kifizetés: Az az éves összeg, amiből nyugdíjas éveidben fenn tudod tartani azt az életszínvonalat, amelyet szeretnél.
  • Nyugdíjban eltöltött évek száma: Nehéz belőni meddig fogunk élni, ezért itt is érdemes lehet alapul venni a statisztikát és megnézni születéskor várható élettartamot. Nők esetében ez 79 év, míg férfiak esetében 72 év.

Az adatok alapján a nyugdíjkalkulátor két dolgot fog megmutatni. Egyrészt, hogy a jelenlegi nyugdíj megtakarításod mértéke mekkora összeget fog generálni a nyugdíjba vonulás idejére.

Másrészt láthatod azt, hogy mekkora évente mennyit kéne megtakarítanod ahhoz, hogy elérd a kívánt nyugdíj kifizetést.

Azoknak is jó lehet a kalkulátor, akik esetleg korai nyugdíjba vonuláson gondolkodnak. Kiszámolhatják azt, hogy mekkora összeget kell összegyűjteniük és a jelenlegi bevételek mellett hány év alatt reális azt összegyűjteni.

Érdemes játszani a számokkal. Remélem hasznos lesz számotokra. 🙂

Kapcsolódó cikkek:


Tetszett a cikk? Iratkozz fel és minden héten elküldjük legfrissebb cikkeinket!Számvető Dani

Dani vagyok a Számvető Blog társszerzője. Örülök, hogy elolvastad cikkemet és remélem hasznosnak találod napi pénzügyeidben. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalat után is úgy érzem, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással tovább növeljük magunk és mások pénzügyi tudatosságát.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük