fbpx

Közeleg a válság – Te készen állsz?

Válság az életünk része. Mindig volt és mindig lesz. Nem vagyok nagy wall street-i mágus, de valószínűleg nem mondok butaságot azzal, hogy ennek a gazdasági fellendülésnek is vége lesz előbb vagy utóbb. A kérdés az, hogy fel vagyunk-e készülve a nehezebb időkre vagy csak élvezzük a mát nem törődve a holnappal.

Egy-egy jobb gazdasági helyzetben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a dolgok mindig ilyen jól fognak alakulni. Gyorsan megszokjuk az évről évre emelkedő béreket, az extra bónuszokat és azt, hogy olcsó hitelek által elégítsük ki vágyainkat. Felvesszük a 30 éves lakáshitelt 3,6 vagy 12 hónapos kamat periódussal és bele se gondolunk, hogy 10 év múlva a hitelünk kamata többszörösére nőhet együtt a havi törlesztőnkkel.

Éppen ezért fontos, hogy már most elkezdjünk tudatosan készülni arra, hogy nem lesz mindig ilyen jó gazdasági helyzet. Bizonyos lépésekkel fel tudunk készülni. Ha megértjük a folyamatot és a miérteket, akkor nem lesz mitől félnünk, amikor eljönnek a szűkös esztendők. És, hogy az egyik legnagyobb befektető szavaival éljek:

Amikor a dagály elmegy, végül mindig kiderül, hogy ki úszik meztelenül.


Warren Buffett

Úgyhogy én felhúzom azt az úszónadrágot és felkészülök a nehéz időkre.

Először is

Nem tudjuk megjósolni, hogy mikor lesz a következő a válság. Senki se tudja. Persze van pár szerencsés elemző, aki élete során egyszer beletrafál, de ezt is inkább a nagy számok törvényének tudhatjuk be. Ha 10000 ember megjósolja a következő válság idejét, akkor úgyis lesz 3-4, aki véletlenül pont eltalálja. Ezért nekünk most legyen elég annyi, hogy válság lesz. És ezzel nincs is baj, ha lehetőségként tudunk tekinteni rá. Ami minket igazán érdekel, hogy hogyan tudunk felkészülni és, hogy hosszútávon miért nem kell félnünk a válságtól.

No para!

A befektetők világában van egy tétel, miszerint hosszútávon nem kell félnünk a részvény piacon, hiszen, ha az S&P500 (500 legnagyobb amerikai vállalat részvényének súlyozott ára) teljesítményét nézem historikusan, akkor évi átlagos 10 százalék hozam volt elérhető napjainkig.

Hosszútávon nem kell félnünk a válságtól.
Forrás: https://www.macrotrends.net

Jogosan felhördülhettek, hogy miért éppen egy amerikai indexet nézek, amikor Magyarországon élünk. Ennek oka, hogy a BUX csak 28 éve létezik és ez nem elegendő időtáv, ahhoz, hogy pontos következtetéseket vonhassunk le.(De csak a példa kedvéért az 1991 óta létező BUX teljesítménye 14 százalék napjainkig). Akárhogy is nézzük, elég valószínű, hogy az S&P500 növekedése hasonló ütemben fog zajlani az elkövetkezendő évtizedekben is. Ez nem jelenti azt, hogy minden évben pontosan 10 százalékot nyerünk az indexen. Egyes években ez lehet +20 százalék, de akár -20 százalék is, illetve a szemfülesebbek azt is észrevehették, hogy az 1920-as évek végétől volt egy laza 30 év, amikor is nem ment a korábbi csúcsa fölé. Akik a csúcson szálltak be, azoknak a szokásosnál is türelmesebbnek kellett lenniük.

Végül a növekedés előbb utóbb eljön. Csupán ki kell várnunk. Vessünk egy pillantást, hogy a nálam jóval tapasztaltabb szakértők miért is gondolják úgy, hogy hosszútávon a tőzsde mindig felfele tart.

Technológiai fejlődés

A technológiai fejlődés az egyik fő mozgatója a piacoknak és vállalatok teljesítményének. Technológiai fejlődés növekedése pedig a gazdaságra szintén növelő hatással van. Ez segít abban, hogy az életminőségünk folyamatosan javuljon és állandó értéket teremtsen a világon. Ezt a növekedést jól mutatja a szabadalmak számának növekedése. A technológiai exponenciálisan fejlődik és ezáltal a gazdaságunk is.

Termelékenység növekedése

A technológiához szorosan kapcsolódik a termelékenység növekedése. Vagyis egy munkás ma sokkal hatékonyabban tud terméket előállítani, mint ahogy azt 100 évvel ezelőtt tette. Csak gondoljunk bele abba, hogy egy dolgozó ember, aki rendelkezik internet kapcsolattal és excellel, mennyivel több munkát tud megcsinálni, mint az, aki nem rendelkezik ezekkel az eszközökkel. (Multiban dolgozva, sokszor megkérdőjelezem ennek hasznosságát, de az most mindegy.)

Termelékenyebbek vagyunk, így hatékonyabban tudunk dolgozni.

Néhány száz ezer évvel ezelőtt, a korai őskorban a növekedés olyan lassú volt, hogy az emberi termelési kapacitásnak egy millió évre volt szüksége ahhoz, hogy további egy millió embert tudjon eltartani. Krisztus előtt 5000-re a mezőgazdaság forradalmat követően a termelékenység mértéke olyan pontra nőtt, hogy ugyan ahhoz az 1 milliós növekedéshez mindössze két évszázad kellet. Ma, az ipari forradalom után, a világgazdaság kilencven perc alatt növekszik ennek mértékével. Elképesztő növekedés ez.

Népesség növekedés

Egy vállalat, amely termékeit egy milliárd embernek tudja eladni, értékesebb, mint egy olyan, amely termékeit csak egy millió embernek tudja eladni. Ily módon a növekvő népesség értéket teremt. Így a népesség növekedése ösztönözheti a gazdasági növekedését és ezen keresztül az S&P500 növekedését. Íme egy grafikon a népesség növekedéséről.

A folyamatosan nővő népesség biztosítja az állandó részvény piaci növekedést.
Forrás: https://ourworldindata.org

Hogyan készüljünk fel

Legyen meg a tartalékod: Mennyi ideig tudnád kihúzni bármiféle bevétel nélkül? Hat hónap, egy év? Minimum rendelkezz hat havi tartalékkal! Ha ez nincs meg jelenleg, akkor kezdj el félretenni. Érdemes tudatosan felépíteni egy tervet, hogyan tudod összegyűjteni ezt a tartalékot.

Fizesd ki a tartozásaid: Itt főleg a személyi kölcsön és hitelkártya tartozásokra gondolok. A hitelkártya egyenleg feltöltése lehet a legkritikusabb pont. Ezek rendkívül magas kamatú hitelek és könnyen megcsúszhat az ember. Ha ezt sikeresen kiegyenlítetted, akkor az így felszabaduló havi kiadás mehet is a megtakarítási számlára.

Figyelj oda a költéseidre: Amikor a dolgok jól mennek, akkor hajlamosak vagyunk többet költeni, mondván ez még belefér. Egy nagyobb nyaralás, új autó vagy a legújabb menő technikai kütyü. Érdemes ezeket a költéseket bizonyos keretek közé szorítani és inkább félretenni az erre elköltendő összeget és befektetni.

Jól megy a munka? Tedd oda magad és folyamatosan fejleszd a készségeid, hogy az átlagnál jobban teljesíts. Ez két okból is előnyös lehet. Először is, ha beütnek a nehéz idők, akkor jó eséllyel te leszel az utolsó, akinek a neve felmerül egy lehetséges leépítésnél. Másrészt, ha mégis elbocsátanak vagy kedvezőtlenebb feltételeket ajánlanak, akkor könnyebb lesz új helyet találnod.

Rendezd át a portfoliód. Érdemes lehet átsúlyozni a portfoliód. Amikor a részvény piac éppen az egeket ostromolja, akkor érdemes lehet nagyobb arányban kötvényt tartani. Különösen igaz ez akkor, ha már közelebb vagy a nyugdíjhoz.

Megéltem már válságokat, de mindig túl fiatal voltam ahhoz, hogy fel is tudjam fogni a történések súlyát. Plusz engem direktbe nem is érintett a dolog. Nem volt munkám, amit elveszthettem volna és nem voltak megtakarításaim, amelyeknek egy része elpárologhatott. Szeretném azt hinni, hogy egy valós válság helyzetet felkészülve tapasztalok meg. De erre nem hiszem, hogy fel lehet készülni. Amikor mindenki csak a rosszat látja, akkor a valóságban nehéz megtartani a hidegvérünk és racionális döntéseket hozni. Remélem nekem sikerül és remélem nektek is.

Aggódj, amikor mindenki más mohó és légy mohó, amikor mindenki más fél.

Warren Buffett

És ti már éltetek meg válságot? Írjátok meg kommentben, hogy nektek hogy sikerült átvészelni, amikor beütött a krach. 🙂


Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

8 válasz

 1. Persze, hogy készen állok, shortolom is a forintot ezerrel és a daxot 8650-es célárral.

 2. (1) kiszámoló koppintás, főleg a vége
  (2) “a növekvő népesség értéket teremt”, nyilván nem, letarolja az utolsó erdőt is, aztán megfő

  1. (1) A gondolatok, amiket a cikkekben megfogalmazok természetesen nem az én elmémből kipattant sose halott vagy olvasott dolgok. Ezek alap igazságok, amiket nem csak a kiszámoló írt meg, hanem rajta kívül már több 100 vagy akár 1000 helyen is lehetett már olvasni. A bloggal sem az a célunk, hogy újra feltaláljuk a spanyol viaszt, hanem hogy ezeket az alap igazságokat a magunk módján tudjuk visszaadni. Maximálisan tisztelem, amit Miklós elért a kiszámolóval és természetesen én is már évek óta követem és rengeteget segítettek írásai a pénzügyi tudatosságom kialakításában. Biztos vagyok benne, hogy gondolatok szintjén van átfedés az ő írásaival, de a koppintás távol áll tőlünk.
   (2) Ebben részben igazat adok neked. Természetesen nem növekedhet a népesség a végtelenségig, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy ez a trend egyhamar változna. Az, hogy ez a növekvő népesség, mikor szipolyozza ki a földet véglegesen, azt nem tudhatjuk. Ha arra építesz, hogy mind meghalunk úgyis, akkor valóban nincs értelme a leírtaknak

 3. Németországban élek, ha kirúgnak, az állam fizeti 1 évig a nettó bérem 65%-át. Ez felfogható mint vésztartalék? Az összes pénzem ingatlanban áll – de ez sem sok, kb 40 millió HUF.

  1. Én nem számolnék ezzel úgy, mint vésztartalék. Ha jól értem, akkor jelenleg nem rendelkezel megtakarítással és a jelenlegi fizetésed éppen, hogy fedezi a kiadásaid. Tételezzük fel, hogy valami történik és nem lesz munkád. Az állam fizetni fogja a korábbi béred 65%-át, ami jobb, mint a semmi, de közben a korábbi életszínvonalad fenntartására nem lesz elég. És ha már a teljes fizetésből nem tudtál félre tenni, akkor feltételezem, hogy meg fogod érezni azt, hogy csak kétharmad fizetésből tudsz gazdálkodni. Kénytelen leszel 35%-al csökkenteni a kiadásaid, ami ha lehetséges, akkor maximum annyit eredményez, hogy kisebb lábon fogsz élni. Ha pedig olyan kiadásaid vannak, amiket nem tudsz csökkenteni, akkor kénytelen leszel máshonnan finanszírozni, esetleg kölcsönt felvenni. Akár, hogy is nézem számodra ez egy elég stresszes időszak lenne. A vésztartalék célja az, hogy ha ne adj Isten történik valami, akkor stressz nélkül tudj élni, amíg a helyzet meg nem oldódik.

 4. Átéltem egy-két válságot.Hasznot ugyan nem húztam egyikből sem,de nem is buktam el a tőkém javát. Igaz Orbán Viktor Őméltóságos urasága odabaszott neki rendesen az első királyságának kezdetekor (A választás megnyerése után az első mondata: “ENGEM NEM ÉRDEKEL A TŐZSDE”.). A vagyonom 1/3-át 3 hét alatt elbuktam,de túléltem -sajnos orbán is….

  1. Ezért kerülöm én is el, jó messzire mindent ami magyar, sem állampapír, sem magyar részvények nem jöhetnek szóba. Van egy elég jól működő vállalkozásom, ami a megélhetésnél több pénzt tud termelni, de így sem érzem a biztonságot, kiszámíthatóságot, e-miatt az a jövedelem ami termelődik, el is hagyja az országot. évről évre külföldre viszem.

 5. És aki nem tőzsdézik? Az csak képezzen egy félévnyi tartalékot oszt’ jólvan? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek