fbpx

Karrier – Mire érdemes figyelni

A Hogyan keresd a pénzt cikkben már írtam, hogy életed egyik meghatározó bevételi forrásának alapja a karriered. Az alkalmazotti lét által nem garantált a gyors meggazdagodás, viszont ha tudatosan odafigyelsz, akkor a megfelelő módszerrel idővel egy karrieren keresztül is elérheted az anyagi függetlenséget. Mivel az emberek nagyobb része dolgozik alkalmazottként, ezért érdemes beszélni arról, hogy hogyan menedzseljük ezt a területet úgy, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle.

Pályakezdőként elkezdünk dolgozni azzal a tudattal, hogy csupán annyi a dolgunk, hogy a ránk bízott munkát elvégezzük. Éppen csak annyi energiát teszünk bele a feladatokba, amennyi az elvégzésükhöz szükséges. Legtöbben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha határidőre elvégezzük a ránk bízott munkát, akkor automatikusan megkapjuk azt az elismerést és díjazást, amit szeretnénk.

Egy tudatosan felépített karrier a kulcs a jobb beosztáshoz és nagyobb fizetéshez. Hiszen az kapja az átlagnál nagyobb fizetésemelést, aki tudja mit akar, harcol ezért és hajlandó ezt a munkáltatója felé is kommunikálni. És, ahogy azt már tudjuk, évi átlag plusz pár százalék akár százmilliókkal többet is jelenthet egy élet során.

Nap végén meg csak az számít, hogy mennyit viszel haza. Akármennyire is szereted a munkádat, ha nem fizetnek meg kellően, akkor nem fogod jól érezni magad, hanem úgy, mint egy rabszolga, aki a megélhetéséért gályázik.

0. lépés


Mindig precízen végezd el a rád bízott munkát. Munkahelyen gyakran kapunk olyan munkát, amelynél úgy érezzük, hogy nem a mi kvalitásainkhoz méltó vagy egyszerűen csak nincs kedvünk megcsinálni. Az a minimum, hogy minden munkát a legjobb tudásunknak megfelelően végezzünk el.

Tedd bele azt az extrát


A következő szint, amikor nem csak elvégzed a munkát, hanem beleteszel valami extrát is. Ilyenkor elgondolkodsz azon, hogyan lehetne ezt jobban csinálni. Látványosabbá teszel egy anyagot vagy javítasz egy folyamaton, ami talán később a Te munkádat is megkönnyíti. Ezek sokszor apróságok lehetnek számodra, de a munkáltató számára komoly jelzéssel bírnak arról, hogy milyen a hozzáállásod és a személyiséged. Az ilyen jellegű proaktivítás az, ami hozzásegíthet későbbi komolyabb kihívásokat jelentő feladatokhoz.

Ügyelj a megjelenésedre


A szerencsés cikkünkben már írtunk arról, hogy a külső statszitikailag igen is számít. Idézem „ha az átlagosnál vonzóbb vagy, számíthatsz arra, hogy magasabb fizetést tudsz elérni és gyorsabban léptetnek elő”. Ez szomorú és felszínes, de tény. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy most rögtön rohanj a plasztikai sebészhez. Csak figyelj az öltözködésre, a higiéniára és tartsd formában magad. Már ezek is rengeteget dobnak az ember megjelenésén.

Képezd magad

Folyamatosan tanulj, hogy új extrákat vihess a munkádba ezzel növelve karrieredben az előrejutást. Érdemes tovább képzésekre menni, amelyek a munka szempontjából releváns gyakorlatias tapasztalatot adnak. Olvass el csak két könyvet, amely a szakterületedhez kapcsolódik és a kollégáid 90%-nál már többet fogsz tudni.

Árazd be magad


Eljön az a pont, amikor ki kell harcolni a magasabb bért. A cégek ritkán szokták maguktól jelentősen megemelni a fizetést, így neked kell tenni érte. Ehhez először érdemes tisztában lenni azzal, hogy a piacon a Te szakterületeden a Te tapasztalatoddal mi az átlag és ahhoz képest hol állsz. Ez alapján betudod lőni, hogy mi az a bér, amit méltányosnak érzel a munkádért kérni. Itt két lehetőséged van:

  • Bemész a vezetődhöz és vázolod az bérigényedet alátámasztva érvekkel, ami alapján úgy érzed, hogy neked jár a fizetésemelés.
  • Keresel egy másik céget, ahol hajlandók ezt megfizetni.

Előbb vagy utóbb muszáj lesz a kettő közül valamelyiket meglépned, hiszen csak így fogod tudni jelentős mértékben növelni a béredet.

Több bevétel = gyorsabb anyag függetlenedés


Gyakran hangsúlyozzuk, hogy a megtakarítás milyen fontos, de ehhez szorosan kapcsolódik, hogy keresetünket is folyamatosan növeljük. Egy bizonyos pont után egyszerűbb a bevételi oldalt növelni, mint a költség oldalt csökkenteni. Ha folyamatosan tudod növelni a bevételeid, azzal rátérhetsz a gyorsítósávra, ami az anyagi függetlenséghez vezet.

Anyagi függetlenség módszer
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek