Így segít boldogabb élethez a pénzügyi tudatosság - Számvető

Az életre lehet mondani, hogy hosszú és azt is, hogy rövid. Nézőpont kérdése.

Csak tesszük a mindennapi dolgainkat és elménk legmélyebb bugyraiban ott a gondolat, hogy még rengeteg időnk van. Lesz még időm megélni az álmaim, amikor majd megtanulok zongorázni, fejlesztem a tenisz tudásom vagy körbeutazom a világot. De mégis mennyi időnk van mindezt megélni?

Ezt próbáltam kiszámolni és ábrázolni. Bizonyos részei globális statisztikák alapján készült, valamit én számoltam ki.

Íme az életed!

Kattints ide, ha szeretnéd személyre szabottan is látni.

Jelenleg az átlagos várható élettartam Magyarországon 76 év. 52 oszlop van, ami az év 52 hetét jelenti. Minden egyes sor kitesz egy évet, így 76 sorunk van.

Azt gondoljuk, hogy az életünk megszámlálhatatlanul sok hétből áll. De nem! Itt van előtted a várható életed és annak összes hete. Megszámolható egyesével 38 perc 47 másodperc alatt (igen ennyire sok időm van…). 3952 hét, amelyből már jó pár mögötted van.

Hm, lehet, hogy az életem nem is olyan hosszú? Lehet, hogy gyorsabban eljön a vége, mint gondolnám?

Mégis mennyiből kell kigazdálkodnom szabadidőmet?

Legjobban engem az az időszak érdekel, amikor a tanulmányokkal már végeztünk és előttünk áll 40 kemény év annak minden kihívásával. Nézzük meg, hogy mennyi az az idő, amelyet ebben a korban azokkal a dolgokkal tölthetünk, amit igazán élvezünk.

Az ábrán 40 év karriernek megfelelő 2080 hét látható, amelynek nagy részét olyan tevékenységek tesznek ki, amiket nem tudunk megkerülni mindennapi életünkben.

Harmadát kapásból az ágyban töltjük, alvással vagy arra való készülődéssel. 693 hét.

Ezután muszáj dolgoznunk is, hiszen nem lesz a fejünk felett tető, ami alatt jókat aludhatunk. 492 hét (9 órával számolva, amivel az utazást is beleszámoltam).

Ennünk is kell és érdemes rászánni az időt. Okos statisztikusok bebizonyították, hogy aki gyorsan eszik, az többet eszik. És aki többet eszik az kövér lesz. 118 hét.

Az érdekesség kedvéért bejelöltem, hogy mennyit vagyunk wc-n. 18 hét arra, hogy átgondoljuk az élet nagy dolgait ott ahol senki sem zavar. Vaaagy vicces cicás videókat nézzünk.

Ha ezeket levonom maradt 757 hetem, arra hogy azzal töltsem, amit igazán akarok. Ebbe kell még beleférnie a gyereknevelésnek, a takarításnak és a további önképzésünknek.

Itt érdemes egy kicsit megállni és elmerengni. Mivel töltöm ezt az időt? Megélem az álmaim? Életemnek ezen része olyan dolgokkal telik, amire azt mondom halálos ágyamon, hogy teljesen megérte? Mit hozok ki ezekből a hetekből?

Ne higgy a reklámgépezetnek

A világ megpróbálja rád erőltetni a saját elképzelését arról, hogy ebben a megmaradt kis időben mitől leszel boldog. Nem azért, mert ők tudják a nagy igazságot. Tisztán anyagi okokból. Megmondják, hogy milyen tárgyakat és szolgáltatásokat vegyél, amik elhozzák a „boldogságot”.

Ez alól én sem voltam kivétel. A média sikeresen elhitette velem, hogy a boldogság forrását a szép dolgok, finom ételek és egzotikus drága helyek jelentik. Kerestem a boldogságot az ételekben, az utazásokban és az éjszakai szórakozóhelyeken. Természetesen mindegyiknek megkérték az árát.

Ilyenkor úgy éreztem, hogy megéri, hiszen a boldogság apró szikrája megjelent ezekben a pillanatokban. Mint amikor befalod azt a fényesen csillogó dupla csokis browniet. Evés közben isteni boldogságot érzel.

De ezek általában hamis, gyorsan múló boldogság pillanatok voltak csupán. Ezért minden egyes élmény után, újra megakartam ismételni azt. De ha valamit többször csinálsz, akkor az onnantól már nem egy extra élmény. Csupán az átlag, amely beépül a mindennapokba. Évi egyszer enni az egyik nagynevű étterem isteni brownie-jából hatalmas élvezet. De, ha minden nap azt enném, akkor csupán a mindennapok unalmas ételévé válna. Így ugyanahhoz a hatáshoz mindig emelnünk kell a tétet. Még finomabb süti, még nagyobb ház, még egzotikusabb utazás.

Tehát a média hazudott…

De akkor mitől leszek boldog?

Ha engem kérdeztek, akkor az időtől leszek boldog, amit azokkal töltök, akiket szeretek vagy azokkal a tevékenységekkel, amiket szeretek.

Egy jó hangulatú társasjátékozástól a barátokkal, miközben jókat nevetünk.

Egy kellemes sétától a barátnőmmel, amikor is az élet nagy dolgairól beszélünk.

Egy könyvklub összejöveteltől, ahol sok érdekes ember nézőpontját ismerhetem meg a könyvön keresztül.

És te mitől leszel igazán boldog?

De hogy jön ehhez a személyes pénzügy?

Nem kergetek hiú ábrándokat. A személyes pénzügyek kb. annyira izgalmas, mint a száradó festéket nézni a falon. Nem szeretünk vele foglalkozni, de szeretnénk gazdagok lenni (akár mit is jelentsen az). Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a boldogság pénzen megvehető. Egy ölünkbe pottyant nagyobb összegtől életünk megváltását várjuk.

Márpedig az ötös lottón nem fogják kihúzni a nyerőszámaid és ruletten sem pörgetik ki egymás után a szerencseszámaid, és a foci tippjeid sem fognak mindig bejönni. Így marad a kemény munka, hogy megvehessük álmaink cuccait és élményeit, amelyet belénk sulykoltak. Lehet keményen túlórázni az extra pénzért, hogy megvehessük a legújabb Iphone telefont vagy legdivatosabb elektromos autót vagy elutazhassunk olyan tájakra, amik hallatán leesik a kollégák álla. De tudd, hogy egy extra munkaóra ára 55 hét (egy egész karrieren át). Ennyivel csökkenti az amúgy is kevéske 757 hetedet. Több, mint 1 évvel…

Tehát érdemes átformálni a pénzügyeinkhez és pénzhez való hozzáállásunkat, hogy hosszútávon pénzügyileg gondtalan életet élhessünk. Mert a pénzből mindig lehet több és több. Ahogy az azon vásárolt dolgokból is. De időnk csak korlátolt mennyiségben van. És, aki tudatos pénzügyeiben, annak megvan a szabadsága arra, hogy azt a maradék szabadidejét azzal töltse, amivel igazán szeretné.

Például olyan munkával, ahol nem azért kell napi 12 órát dolgoznom, hogy ne rúgjanak ki és fedezni tudjam a hitelkártya tartozásaim, amiből a szép, de drága cuccaim vásároltam, hanem azért, mert a munkám olyan kihívásokkal jár, amely a készségeim és ezáltal énem fejlődését eredményezi.

Kapcsolatokat, amelyeken keresztül értékes időt tudok eltölteni azokkal, akiket szeretek és tisztelek. Értékes időt a párommal, szüleimmel és barátaimmal. Időt kapok arra, hogy amikor gyerekem lesz, akkor valóban részese legyek az életének és ne azt kelljen mondanom, hogy „hagyjál, Apunak most dolgoznia kell”.

Időt a hobbijaimra. Legyen az sport vagy kulturális kikapcsolódás, amely mentálisan feltölt.

A pénzügyeim tudatos kezelése az, ami által kontrollt nyerhetek az életem felett. Számomra fontosabb a boldogság megélése, mint a boldogság látszatának fenntartása. Mert az utóbbi mindig sokba fog kerülni.

„Pénzt vesztegetni semmi veszteség, ki időt veszít, veszíti mindenét.” Geoffrey Chaucer

A pénzügyek tudatos kezelésétől még nem leszel automatikusan boldog. De fontos része a teljes képletnek. Mert pénzen tudsz „időt venni”. És az a legnagyobb érték az életünkben.

Megtakarítani sose késő elkezdeni, de tény, hogy minél előbb kezded el, annál könnyebb lesz. Ahogy idősödünk úgy fognak nőni anyagi terheink. Lakás, autó, gyerek stb. Azzal, hogy korán kezded el a folyamatot, ezt a terhet tudod csökkenteni és egy kiegyensúlyozottabb életet élhetsz, amely nem a hirtelen feltörő vágyak kielégítésében testesül meg.

Mert kevesebb időnk van, mint gondolnánk.

És te mit kezdesz a szabadidőddel?


Iratkozz fel és elküldünk emailben egy excel táblát, amiben elkezdheted vezetni vagyonod alakulását. A tábla alapvetően nagyon egyszerű, de nekem már ez is sokat segített pénzügyeim tudatosabb kezelésében. Próbáld ki, hátha neked is segít.


Tetszett a cikk? Iratkozz fel és minden héten elküldjük legfrissebb cikkeinket!Számvető Dani

Dani vagyok a Számvető Blog társszerzője. Örülök, hogy elolvastad cikkemet és remélem hasznosnak találod napi pénzügyeidben. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalat után is úgy érzem, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással tovább növeljük magunk és mások pénzügyi tudatosságát.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük