fbpx

Egészségpénztárak 2020-ban is, melyik a legjobb választás?

Frissítés: elkészült a 2021-es összehasonlításunk is, a friss adatokat itt tudjátok megnézni.

Az egészségpénztár 2020-ban is jó döntés megtakarításhoz. Megnéztük, hogy az egészségpénztárak közül 2020-ban melyikkel jársz legjobban. 2019-ben már egyszer ugyanezt a gyakorlatot eljátszottuk és írtunk egy cikket az egészségpénztárakról, de azóta több pénztárnak is változtak a kondíciói, így szükséges a frissítés.

Ha pedig valaki olvasta azt a cikket és érdekli az egészségem, akkor örömmel tudatom, hogy a fogászatot túléltem. Sikerült egészségpénztárt is nyitnom, ami zökkenőmentesen és gyorsan ment, a számlák kifizetése sem vett soha egy-másfél hétnél több időt igénybe. Most már gyakorlati tapasztalatok alapján tudom ajánlani nektek az egészségpénztár nyitás és használatot. Sőt, 2020-ban így már a tavalyi befizetéseim után meg is kapom a 20% adójóváírást, ami egy százezer forintot meghaladó fogászati kezelés után szép megtakarítást jelent az embernek.

A cikket frissíteni fogjuk év közben, ha változást veszünk észre a feltételekben, vagy olyan esemény történik, ami befolyásolhatja a választásotokat. A 2019-es cikket érdemes elolvasni, mert abban részletesen kifejtettük, hogy pontosan miért is jó egy egészségpénztár, most ebben a cikkben ezt csak röviden összefoglalom.

Mire jó egy egészségpénztár?

EGészségpénztár szolgáltatások

Az egészségpénztárak segítségével fizetheted egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatások és önsegélyező tevékenységek (pl.: bérkiegészítés) költségeit, a fenti képen összeszedtem a főbb kategóriákat. Önmagában ez még nem lenne nagy dolog, de a befizetéseid után az állam 20% adóvisszatérítést biztosít számodra. Gyakorlatban minden ilyen típusú kiadásod ennyivel lesz olcsóbb (pontosabban ennél kicsit kevesebbel, mert vannak költségei is a pénztáraknak). A fizetés történhet kártyával (beutalod a pénzt és a kártyával fizetsz a szolgáltatónál), vagy számlát kérsz és az EP számládról utólag kiutalja részedre az összeget.

Az adókedvezmény miatt az egészségpénztárak jó lehetőséget jelentenek, hogy elkezdj megtakarítani. A tagságnak van egy minimum havidíja, így legalább ezt az összeget félre fogod tenni, hogy a később jelentkező egészségügyi kiadásaidat fedezd belőle.

Egészségpénztár előnye a már említett 20%-os adóvisszatérítés, maximum 150 ezer forintig.  Továbbá, ha lekötöd a pénztárban lévő forrásaid legalább két évre azok után is kapsz 10% adóvisszatérítést (de így is csak összesen maximum 150 ezer forintot kaphatsz!). Hátránya, hogy a pénztár tulajdonosai a tagok. Ha rosszul bánnak a vagyonoddal, akkor búcsút mondhatsz neki. Ez ellen védekezhetsz azzal, ha több pénztárban vezetsz számlát (a 150 eFt visszatérítés így is fix, amit egy összegben, egy számlára utalnak), így ha egyikkel gond lenne akkor sem veszik el az összes pénzed.

Érdemes végiggondolni hogyan és mire fogod felhasználni az egészségpénztárban levő pénzedet, mert ezt csak bizonyos szolgáltatásokra tudod elkölteni. Ha beutalsz 750 ezer forintot, amire szükséged lenne egy autó vásárlásához, akkor vakarhatod a fejedet, hogy mit tegyél. Végül hátrány, hogyha egyszer változik a törvény és eltörlik az adókedvezményt, akkor megszűnik a pénztári tagság minden előnye. Egyelőre szerencsére ilyesmiről szó sincs, szóval nézzük is mit tudnak egészségpénztárak 2020-ban.

Egészségpénztárak 2020-ban, ezek közül választhatsz


Az első táblázatba azt gyűjtöttem össze, hogy bizonyos összegek (60, 120, 480, 750 ezer Ft) befizetése mellett melyik egészségpénztárnál mekkora összeget fogsz tudni felhasználni, és ez mekkora adójóváírást jelent a következő évben. Néhány kiegészítő adatot is kigyűjtöttem például, hogy hány tag van az adott pénztárban, mekkora a kezelt vagyon, stb. Ha valakinek számít mekkora egy pénztár, akkor ez hasznos lehet a döntéshez.

Az egyes befizetési kategóriákban megjelöltem a dobogós pénztárakat, így a képen láthatod, hogy hol marad a legtöbb, második legtöbb és harmadik legtöbb pénzed a befizetésed után. Kisebb összegek esetén a különbségek nem jelentősek, viszont nagyobb befizetések esetén már tízezres eltérések vannak, így nagyon nem mindegy hova viszed a pénzed.

Egészségpénztárak 2020 - mennyi pénzed marad

A második képen kiegészítő információkat szedtem össze az egyes pénztárakról, amik befolyásolhatják a döntésed, például kártyadíj, belépésidíj, stb. A kártyákon láthatjátok az egyes pénztárak által alkalmazott kondíciókat, így ki tudjátok számítani, hogy saját befizetésetek mellett pontosan mekkora összeget fogtok tudni felhasználni.

Néhány hasznos adatot is megosztok itt, mint akciók,  vagy biztosítások elérhetősége. Az utolsó sorban pedig azt láthatjátok, hogy 750 ezer forint befizetés mellett, ez 150 ezer forint adóvisszatérítést jelent, a költségek levonása után mennyi plusz pénzt jelent a támogatás. Figyelem, ez nem azt jelenti, hogy a 150 000 forintból vonnák le ezt az összeget, a levonás mindig befizetéskor történik! Az adóvisszatérítés pedig egy összegben a számládra kerül, abból nem von le működési költségeket az EP. A kártyán látható szám egy elméleti összeg, ami megmutatja mennyi maradna az adóvisszatérítésből ha az összes költséget abból vonnánk le, ez segíthet a pénztárak összehasonlításában. Képre kattintva nagyban is láthatjátok a részleteket.

Amennyiben az Új Pillér, Patika vagy Prémium pénztárra esett a választásod, akkor készítettem egy részletes leírást a belépés folyamatáról. Ezeket a következő linkek valamelyikére kattintva érheted el:

Egészségpénztárak 2020 - kondíciók

Egészségpénztár választás


Ahogy korábban, úgy most sem szeretném megmondani, hogy hogyan dönts. Nem is tudnám, hiszen nem ismerem pontosan a körülményeidet. Néhány dolgon érdemes azért végigmenni mielőtt választasz. Mekkora összeget tudsz reálisan egészségpénztárra szánni havi szinten, ez legyen az első lépés ebből induljon ki a döntésed.

Másodszor, érdemes a döntés előtt végiggondolni, hogy mire akarod használni az egészségpénztárt. Csak az adókedvezmény miatt? Vannak visszatérő egészségügyi kiadásaid, amiket ebből fedeznél? Jön egy nagyobb kiadás (pl.: fogászat, szemészet), ami miatt néha-néha nagyobb összegeket kell kifizetned, de amúgy nem használnád? Nem mindegy, hogy fel tudod-e, akarod-e használni a befizetett összegeket, vagy csak gyűjtögeted itt a pénzed.

Harmadsorban, nézd végig a rokonszenves pénztárak honlapjait. Olvasgass róluk, tudj meg többet, hogy melyik a legjobban hozzád illő. Végezz kutatómunkát, hogy a lehető legjobb döntést tudd meghozni. Érdemes az egyéb kedvezményeken is elgondolkodni, hogy nyújt-e neked ezek közül valamelyik kényelmi szempontból annyit, amiért megéri akár a néhány ezer forintos ráfizetés.

Jó böngészgetést a pénztárakhoz.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Iratkozz fel és emailben elküldjük egészségpénztár kalkulátorunkat!

Megtudod mennyi adóvisszatérítés jár

Segít a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásban

Egyszerűen számolhatod ki, hogy melyik pénztárral jársz a legjobban

Látod mennyi kell még a 150 ezer forint adóvisszatérítéshez

12 válasz

 1. Helló,

  van esetleg információja valakinek arról, hogy a környező országokban is vannak-e hasonló elven működő egészségpénztárak? Köszi

  1. Szia!

   Nem értem az első táblázatot. A prémium pénztár esetében fixen 6% “levonás” történik a befizetésekből. Ez végig helyes a táblázatban. Viszont mondjuk a Tempó esetében az első 3 oszlop (10%) helyes, azonban a további értékek nem 3% levonással szerepelnek.
   Mi ennek az oka?

   Köszönöm!

   1. Szia!

    A díjazás lépcsős, azaz az adott szint eléréséig a vonatkozó díjat fizeted, az azt meghaladó összegekre a következő sávba tartozó díjat.

    Nézzünk egy példát: a Tempo esetén ha 360 eFt-ot fizetsz be, akkor a 240 eFt-ig 10% a díj (24000 Ft), az e fölötti részre, ami 120 eFt, pedig 3% lesz a díj (3600 Ft), a díj összesen 27600 Ft, tehát 332 400 Ft-ot fogsz tudni felhasználni.

    Remélem így érthetőbbek az értékek.

 2. Üdv!
  Szemműtét elött állok és családtagomnak várhatóan a következő évben(években) gyereke születik.
  Melyik pénztárt ajánlanád?

  1. Szia Dávid!

   Nem szeretem megmondani másnak, hogy konkrétan mit csináljon, főleg azért nem, mert nem ismerem az összes szemptontot. Mennyi pénzt szánsz rá a szemműtét után? Bízol-e a kisebb cégekben? Fontos-e, hogy mindenütt elfogadják a kártyát? És még rengeteg szempontot kell/lehet vizsgálni, amiket te magad tudsz. Az fontos, hogy mindenkébb önsegélyező pénztár (legtöbb ilyen) legyen a választottad, mert a születési támogatáshoz ez kell.

   Mindezzel együtt, a te helyzetedben a legnagyobbat azzal nyered, ha bármelyik EP-hez elmész és nyitsz számlát, az hogy melyiket választod már csak hab a tortán. Ha a helyedben lennék akkor első körben megnézném, hogy a szemklinika melyik EP-kkel van leszerződve, ez szűkítheti a kört, hogy hol nyiss. Mivel mind a szemműtét, mind a születési támogatás jelentős összeg (többszázezrek), ezért (legalábbis az első 1-2 évben) az a fontos, hogy nagy összegű befizetésnél minél kevesebb összeget vonjanak le. A táblázatban a 480 és 750 ezres befizetéseket nézném meg (Új Pillér, Életút, Generali a legjobbak befizetés szempontjából), itt azért már tízezer forintos eltérések is lehetnek. Ugyanakkor, ha neked fontos, hogy a nagyobb pénztárakban legyél (Prémium, OTP, MKB-Pannónia) az ő ajánlatuk kb. 5000 forintos sávban szór. Az lesz a legjobb döntés, amivel komfortos vagy, a lényeg, hogy nyiss valamelyiknél.

   Az adóvisszatérítés 750 000 forint befizetésnél éri el a 150 ezres maximumot, így ha nagyobb összeget akarsz befizetni érdemes elosztani, hogy ne egy évben történjen a teljes befizetés. Ugyanakkor a születési támogatásnak van egy várakozási ideje, a Kiszámolónak van erről egy kiváló cikke, érdemes elolvasni: https://kiszamolo.hu/talalt-penz/. Fontos, hogy ez esetben a családtagodat kedvezményezettként is vedd fel az EP-dnél (Kiszámolós cikkben mindez le van írva részletesen).

   Sajnos ennél konkrétabb választ nem tudok adni, döntsd el nagy pénztárt akarsz, vagy a plusz 10-30 ezer forintot, amit azzal nyersz, ha kisebb, de kedvezményesebb pénztárnál nyitsz számlát, gondolj arra is, hogyha lemegy ez a 2 nagy tétel utána mit akarsz/tudsz kezdeni a számláddal és csekkold a szemklinika kikkel szerződött. Ezek alapján szeirntem meg tudod hozni a döntést.

 3. Sziasztok!

  Az egyes pénztárak kondíciói táblában írjátok, hogy 750 ezer forint befizetés mellett, ez 150 ezer forint adóvisszatérítést jelent, a költségek levonása után mennyi plusz pénzt jelent a támogatás. Az Új Pillér esetében ez 136.500 Ft. Ez a legmagasabb a táblázatban, ezért vonzó, azonban nem értem, hogy jött ki az összeg. Havi 10.000 Ft befizetéssel számoltok 120.000 Ft-ig és utána egy egyösszegű 630.000 Ft-os beutalással? Elvileg 300.000 Ft felett nincs levonás. Belépési és kártyadíj merülhet még fel, de előbbi csak egyszer, utóbbi pedig 4 évente.

  Köszönöm a választ!

  1. Szia!
   Lépcsős a befizetés az Új Pillérnél is. Tehát akárhány összegben fizeted be az éves befizetés 300eFt-ig 4,5%-os költséggel terhelt (13500 Ft), e fölött ingyenes a befizetés. Ha 750-et fizetsz be (a számítás szempontjából mindegy milyen ütemezésben), akkor levonják 300-ig a 4,5%-ot azaz, 13500 Ft-t, majd a fennmaradó összegből (450eFt) már nem vonnak költséget. Érdemes nyitás előtt egyeztetni velük is, de a hirdetmény alapján egyéb költség nem merül fel.

  2. Annyi kiegészítés, hogy az Új Pillér novemberi akcióját említi a táblázat, érdemes ezzel is számolni, mert így még kedvezőbb költséglevonást lehet elérni. Ha novemberig havi tagdíjfizetéssel számolunk (10*10 000Ft) + novemberben még 30 000 befizetéssel, akkor 130 000Ft után levonnak 4,5%-ot (5 850 Ft) és az ezen felül novemberben befizetett összeg után 0% a levonás.
   Tehát további 620 000Ft befizetéssel novemberben kimaxolható az adóvisszatérítés, és a teljes levonás 750 000 Ft befizetésre csak 5 850 Ft lesz.
   Nyilván egy akciót bármikor meg lehet szüntetni, feltételek változhatnak stb., de aki pont most év vége felé akar nyitni, mindenképpen érdemes figyelembe venni, és jó eséllyel lehet rá számítani jövőre is, hasonlóan a korábbi évekhez. Egyéb költség tényleg nincs náluk.

 4. Szia Márk,

  tehát ha jól értem, vegyük az új Pillért, befizetek 750e Ft-ot abból levonják a működési egyéb költségeket és annyi tagdíjam marad (682.500.-) hogy arra 136 500 Ft szja jóváírást kapok.
  Érdemes befiezetni a levont költségeket (67 500.-) tagdíjként ezzel kihasználva a 150e ft max jóváírást?

  Most gondolkodom a nyitáson épp blcsesség fog húzás előtt állok 😀 Lesz az idei évről összefoglaló (mi történt az évben) kimutaásod? vagy csak jövő év elején?

  Köszönöm, Encsi

  1. Szia Encsi,

   A szja jóváírást a befizetett összeg után kapod, így amennyiben befizeted a 750e-t, akkor megkapod a 150e ft jóváírást függetlenül attól, hogy a pénztár mennyi működési költséget von le.

   Ebben az esetben mindenképp ajánlom az egészségpénztár nyitást, hiszen ennyivel olcsóbb lesz a kezelésed. Meg, amiket hallottam a bölcsesség fog húzásról, nem árt fájdalomcsillapítóból betárazni, úgyhogy azt is megveheted azzal 😀

   2021-ben majd valószíűleg frissítjük a cikket, de külön összefoglalót nem valósznű, hogy írunk.

   1. Köszönöm szépen! 🙂
    Közben megkötöttem egyett 🙂
    Boldog újévet kívánok Mindenkinek!

 5. Szia Márk,

  Szeretném kérdezni, ha jövőre nagy összegű kiadás várható a lányomnak( kb. 1mill) ,akkor két pénztártag( anya és férj) is bevonhatja mint családtag, így mindketten igénybe tudják venni az adójóváírást? Nagyon köszönöm!
  Gabi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel és emailben elküldjük egészségpénztár kalkulátorunkat!

Egészségpénztár kalkulátor

Kapcsolódó cikkek