Egészségpénztárak 2020-ban is, melyik a legjobb választás? - Számvető

Az egészségpénztár 2020-ban is jó döntés megtakarításhoz. Megnéztük, hogy az egészségpénztárak közül 2020-ban melyikkel jársz legjobban. 2019-ben már egyszer ugyanezt a gyakorlatot eljátszottuk és írtunk egy cikket az egészségpénztárakról, de azóta több pénztárnak is változtak a kondíciói, így szükséges a frissítés.

Ha pedig valaki olvasta azt a cikket és érdekli az egészségem, akkor örömmel tudatom, hogy a fogászatot túléltem. Sikerült egészségpénztárt is nyitnom, ami zökkenőmentesen és gyorsan ment, a számlák kifizetése sem vett soha egy-másfél hétnél több időt igénybe. Most már gyakorlati tapasztalatok alapján tudom ajánlani nektek az egészségpénztár nyitás és használatot. Sőt, 2020-ban így már a tavalyi befizetéseim után meg is kapom a 20% adójóváírást, ami egy százezer forintot meghaladó fogászati kezelés után szép megtakarítást jelent az embernek.

A cikket frissíteni fogjuk év közben, ha változást veszünk észre a feltételekben, vagy olyan esemény történik, ami befolyásolhatja a választásotokat. A 2019-es cikket érdemes elolvasni, mert abban részletesen kifejtettük, hogy pontosan miért is jó egy egészségpénztár, most ebben a cikkben ezt csak röviden összefoglalom.

Mire jó egy egészségpénztár?

egészségpénztárak 2020 igénybe vehető szolgáltatások

Az egészségpénztárak segítségével fizetheted egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatások és önsegélyező tevékenységek (pl.: bérkiegészítés) költségeit, a fenti képen összeszedtem a főbb kategóriákat. Önmagában ez még nem lenne nagy dolog, de a befizetéseid után az állam 20% adóvisszatérítést biztosít számodra. Gyakorlatban minden ilyen típusú kiadásod ennyivel lesz olcsóbb (pontosabban ennél kicsit kevesebbel, mert vannak költségei is a pénztáraknak). A fizetés történhet kártyával (beutalod a pénzt és a kártyával fizetsz a szolgáltatónál), vagy számlát kérsz és az EP számládról utólag kiutalja részedre az összeget.

Az adókedvezmény miatt az egészségpénztárak jó lehetőséget jelentenek, hogy elkezdj megtakarítani. A tagságnak van egy minimum havidíja, így legalább ezt az összeget félre fogod tenni, hogy a később jelentkező egészségügyi kiadásaidat fedezd belőle.

Egészségpénztár előnye a már említett 20%-os adóvisszatérítés, maximum 150 ezer forintig.  Továbbá, ha lekötöd a pénztárban lévő forrásaid legalább két évre azok után is kapsz 10% adóvisszatérítést (de így is csak összesen maximum 150 ezer forintot kaphatsz!). Hátránya, hogy a pénztár tulajdonosai a tagok. Ha rosszul bánnak a vagyonoddal, akkor búcsút mondhatsz neki. Ez ellen védekezhetsz azzal, ha több pénztárban vezetsz számlát (a 150 eFt visszatérítés így is fix, amit egy összegben, egy számlára utalnak), így ha egyikkel gond lenne akkor sem veszik el az összes pénzed. Érdemes végiggondolni hogyan és mire fogod felhasználni az egészségpénztárban levő pénzedet, mert ezt csak bizonyos szolgáltatásokra tudod elkölteni. Ha beutalsz 750 ezer forintot, amire szükséged lenne egy autó vásárlásához, akkor vakarhatod a fejedet, hogy mit tegyél. Végül hátrány, hogyha egyszer változik a törvény és eltörlik az adókedvezményt, akkor megszűnik a pénztári tagság minden előnye. Egyelőre szerencsére ilyesmiről szó sincs, szóval nézzük is mit tudnak egészségpénztárak 2020-ban.

Egészségpénztárak 2020-ban, ezek közül választhatsz


Az első táblázatba azt gyűjtöttem össze, hogy bizonyos összegek (60, 120, 480, 750 ezer Ft) befizetése mellett melyik egészségpénztárnál mekkora összeget fogsz tudni felhasználni, és ez mekkora adójóváírást jelent a következő évben. Néhány kiegészítő adatot is kigyűjtöttem például, hogy hány tag van az adott pénztárban, mekkora a kezelt vagyon, stb. Ha valakinek számít mekkora egy pénztár, akkor ez hasznos lehet a döntéshez.

Az egyes befizetési kategóriákban megjelöltem a dobogós pénztárakat, így a képen láthatod, hogy hol marad a legtöbb, második legtöbb és harmadik legtöbb pénzed a befizetésed után. Kisebb összegek esetén a különbségek nem jelentősek, viszont nagyobb befizetések esetén már tízezres eltérések vannak, így nagyon nem mindegy hova viszed a pénzed.

Egészségpénztárak 2020 - mennyi pénzed marad

A második képen kiegészítő információkat szedtem össze az egyes pénztárakról, amik befolyásolhatják a döntésed, például kártyadíj, belépésidíj, stb. A kártyákon láthatjátok az egyes pénztárak által alkalmazott kondíciókat, így ki tudjátok számítani, hogy saját befizetésetek mellett pontosan mekkora összeget fogtok tudni felhasználni.

Néhány hasznos adatot is megosztok itt, mint akciók,  vagy biztosítások elérhetősége. Az utolsó sorban pedig azt láthatjátok, hogy 750 ezer forint befizetés mellett, ez 150 ezer forint adóvisszatérítést jelent, a költségek levonása után mennyi plusz pénzt jelent a támogatás. Figyelem, ez nem azt jelenti, hogy a 150 000 forintból vonnák le ezt az összeget, a levonás mindig befizetéskor történik! Az adóvisszatérítés pedig egy összegben a számládra kerül, abból nem von le működési költségeket az EP. A kártyán látható szám egy elméleti összeg, ami megmutatja mennyi maradna az adóvisszatérítésből ha az összes költséget abból vonnánk le, ez segíthet a pénztárak összehasonlításában. Képre kattintva nagyban is láthatjátok a részleteket.

Egészségpénztárak 2020 - kondíciók

Egészségpénztár választás


Ahogy korábban, úgy most sem szeretném megmondani, hogy hogyan dönts. Nem is tudnám, hiszen nem ismerem pontosan a körülményeidet. Néhány dolgon érdemes azért végigmenni mielőtt választasz. Mekkora összeget tudsz reálisan egészségpénztárra
szánni havi szinten, ez legyen az első lépés ebből induljon ki a döntésed.

Másodszor, érdemes a döntés előtt végiggondolni, hogy mire akarod használni az egészségpénztárt. Csak az adókedvezmény miatt? Vannak visszatérő egészségügyi kiadásaid, amiket ebből fedeznél? Jön egy nagyobb kiadás (pl.: fogászat, szemészet), ami miatt néha-néha nagyobb összegeket kell kifizetned, de amúgy nem használnád? Nem mindegy, hogy fel tudod-e, akarod-e használni a befizetett összegeket, vagy csak gyűjtögeted itt a pénzed.

Harmadsorban, nézd végig a rokonszenves pénztárak honlapjait. Olvasgass róluk, tudj meg többet, hogy melyik a legjobban hozzád illő. Végezz kutatómunkát, hogy a lehető legjobb döntést tudd meghozni. Érdemes az egyéb kedvezményeken is elgondolkodni, hogy nyújt-e neked ezek közül valamelyik kényelmi szempontból annyit, amiért megéri akár a néhány ezer forintos ráfizetés.

Jó böngészgetést a pénztárakhoz.


Iratkozz fel és elküldjük emailben excel táblánkat, amivel elkezdheted vezetni vagyonod alakulását! A tábla alapvetően nagyon egyszerű, de nekünk már ez is sokat segített pénzügyeink tudatosabb kezelésében. Próbáld ki, hátha neked is segít.


Tetszett a cikk? Iratkozz fel és minden héten elküldjük legfrissebb cikkeinket!1 hozzászólás

Varga Gábor · február 25, 2020 - 12:31 du.

Helló,

van esetleg információja valakinek arról, hogy a környező országokban is vannak-e hasonló elven működő egészségpénztárak? Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.