fbpx

Egészségpénztárak 2019-ben, melyiket válasszam, hogy ne fizessek rá?

Frissítés: elkészült a 2021-es összehasonlításunk is, a friss adatokat itt tudjátok megnézni.

Nem mindegy hol tartod az egészségpénztári pénzedet, mert sokat bukhatsz a költségeken. Megnéztük, hogy 2019-ben melyek a legjobb egészségpénztárak.

Az apropót az adta, hogy a fogorvosom bejelentette, hogy át kell esnem a felnőtté avatási rítuson (lassan a harmincat elérve ideje is lesz!) és eljött az idő kiszedetni a bölcsességfogaim. Ha volt már ilyenben részed, akkor tudod, hogy ez se nem kellemes, se nem olcsó dolog (a tökéletes párosítás), de meg kell csinálni elkerülendő a jövőbeni kellemetlenségeket. Már eddig is tudtam, hogy pénzt hagyok az államnál azzal, hogy nem használok egészségpénztárt és ez a végső lökés, hogy nyissak is egyet.

Mit tesz ilyenkor az ember, ha pénzügyi blogot vezet? Hát felmegy a Kiszámolóra (Igen, mi is olvassuk. Nem, nem lopunk tőle, annál jobban tiszteljük azt a munkát, amit végez.), mert egészen biztosan van ilyen összehasonlítása. Majd elszomorodik, amikor rájön, hogy a legfrissebb ilyen témájú cikk 2015-ös, azóta sok víz lefolyt a Dunán és egészen megváltozott a piac. Szóval hasonló szerkezetben, de friss adatokkal (mérlegadatok 2018-asok, kondíciók 2019. augusztusiak) megnéztem, az egészségpénztárak közül 2019-ben melyiket érdemes választani.

Mi az az egészségpénztár?


Az egészségpénztárak magánszemélyek által alapított, egészségügyi célú non-profit szervezetek. A pénztár tulajdonosai maguk a tagok. A befizetésekből a pénztártagok egyéni döntésük szerinti egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe (Wikipédia – hivatkozom akkor is, ha nem szabad!) . Korábban létezett még önsegélyező pénztár is (nagyon hasonló működési elvek mentén más dolgokra használhattad), de 2016. január 1-jétől az egészségpénztárak önsegélyező szolgáltatásokat is nyújthatnak, így lényegében kettő-az-egyben szolgáltatást kapsz, ha belépsz egy pénztárba.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pénztártagként kapsz egy saját gyűjtőszámlát, hozzá egy kártyát és ezzel tudod fizetni a legtöbb egészségügyi típusú és öngondoskodási (pl. gyerekszületés, felsőoktatás, stb.) kiadásodat. Az alábbi képen szedtem össze mihez lehet használni az egészségpénztárat 2019-ben (ha választasz egy pénztárt ellenőrizd, hogy biztosan támogatja-e azokat a szolgáltatásokat, amire neked mindenképp szükséged van):

Egészségpénztári szolgáltatások 2019

Miért jó ez?


Ha esetleg nem tudnád minek kellene neked életerős, egészséges emberként, aki bármikor ki tudna állni teniszben Serena Williams ellen, egészségpénztár, akkor jobb, ha tudod, hogy pénzügyileg is okos döntés némi pénzt ide irányítani. Az egészségpénztárban a pláne az adóvisszatérítésben van. Minden befizetésed után 20%-ot visszaigényelhetsz az adóbevallásod elkészítésekor az SZJA-dból, maximum 150 000 Ft-ig (összevonandó az önkéntes nyugdíjpénztári, az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári befizetések, tehát ha több pénztárnál is tag vagy is csak 150 000 Ft-ot fogsz kapni). Emellett van lehetőség arra is, hogy lekösd a pénzedet: 2 éves lekötés után jár további 10% adókedvezmény (de így is csak 150 000 Ft lehet összesen az éves visszatérítés!).

Az egészségpénztárak így jó megtakarítási lehetőséget jelentenek, hiszen lényegében minden közel 20%-kal (azért csak közel, mert a pénztárnak is van költsége) olcsóbb lesz. Fogorvos, szemműtét, gyógyszerek, stb. mindegyiken spórolsz, ha ezt használod fizetésre. Ezért éri meg az egészségpénztár.

Mik a hátrányok?


Ez így egyértelműen jól hangzik, de nem hallgatom el a kontrákat sem. Egyrészt az egészségpénztári vagyon, eltérően a bankbetéttől, nem OBA védett. Ez azt jelenti, hogy ha rosszul gazdálkodik a pénztár és elkótyavetyéli a pénzedet, akkor futhatsz utána. Sajnos, az elmúlt években erre volt is példa, a Honvéd és ProV1ta Egészségpénztárak érintettek voltak a Buda-Cash botrányban, olyan bankoknál vezettek számlát, amik bedőltek. Ezeknek a pénztáraknak a tagjai akár teljes itt tartott pénzüket is elbukhatták. Gondoltam segítek nektek (és magamnak), megnézem melyik pénztár hol vezet számlát, de ezt hétpecsétes titokként őrzik. A Honvéd EP beszámolójában még a botrány évében sem jelent meg említés szintjén sem a később katasztrófát okozó bankkapcsolat.

A másik hátrány a likviditás. Nem lesz egyszerű hozzájutni a pénzedhez később, ha úgy döntenél, hogy nagyobb összeget halmozol fel a számládon a maximum adóvisszatérítés érdekében. Persze, egy élet alatt egészen valószínű, hogy szükséged lesz az egészségügyi szolgáltatásokra. Előbb-utóbb mindegyikünket elér valamilyen bú-baj, és lehet, hogy nem az állami egészségügyre bízod magad, hanem valamilyen magán megoldást szeretnél használni. Ekkor jól jöhetnek az itt tartott forintok. Illetve, gyerek születésekor te is és kedvezményezettjeid is fel tudnak venni fejenként 1 millió forintot, szóval azért vannak megoldási lehetőségeid.

Harmadik kockázatot a törvényi változások alkotják. Az elmúlt években nem is egy olyan példát láttunk, ahol addig nagyon jó megtakarítási formák egyik napról a másikra lehetetlenedtek el a szabályozói akarat miatt. A kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása, vagy a lakás-takarékpénztáraknál igénybevehető adókedvezmény egyik napról másikra történő megszüntetése is jó példa. Ha ilyen jogalkotói döntés születne, onnantól kezdve az egészségpénztár nem más, mint egy nagyon drága, korlátozottan használható bankszámla, nincs értelme igénybe venni.

Egészségpénztárak 2019-ben, melyik a legjobb?


A fentiek feldolgozása után az alábbi két képet ajánlom figyelmedbe. Az elsőn látható, hogy minden akciótól mentesen a befizetéseid után mennyi pénzt fogsz tudni felhasználni saját céljaidra. A másodikon láthatóak az egyes pénztárak által alkalmazott díjszabások és egyéb vonzó lehetőségek. Fontos, hogy a kondíciók mellett befolyásolhatja a döntésedet a kezelt vagyon nagysága és a taglétszám is. Egy jó hírnek örvendő és banki háttérrel rendelkező pénztár lehet kevésbé engedheti meg magának, hogy hoppon maradjanak a tagok. Illetve, egy 200 ezer embert érintő bedőlés esete már lehet a Kormány ingerküszöbét is megüti, szemben egy pár ezer fős pénztár esetével. Nézzük először, hogy különböző éves befizetési szinteket figyelembe véve melyik pénztárnál marad a legtöbb pénzed a költségek levonása után. Színekkel jelöltem a helyezéseket, arannyal a legjobb, ezüsttel a második és bronzzal a harmadik helyezettet. Ha túl kicsi a kép, itt láthatod nagyban, hogy az egészségpénztárak 2019-ben mennyi pénzt vonnak le a befizetéseidből.

Egészségpénztár 2019 melyiket válasszam táblázat
A legjobb egészségpénztárak 2019-ben, felhasználható összegek

A második képen összeszedtem néhány kiegészítő információt, amelyek befolyásolhatják a döntésed, például időszakos akciók (Patika – novemberben díjmentes a beutalás, Új Pillér – novemberben 30 eFt felett díjmentes), kedvezményes biztosítás, kártya-, belépési és felmondási díjak stb. A kép nagy, mert sok az adat, ha érdekelnek a részletek a linken meg tudod nézni.

Egészségpénztár 2019 részletes adatok
Részletes egészségpénztári adatok 2019, nagyobb kép a linken

Mondd, te kit választanál?


Lehetetlenre vállalkoznék, ha megpróbálnám egyértelműen kimondani melyik pénztár lesz neked a legjobb. Nekem van egy jelöltem (nem mondom meg melyik), ami az én adott helyzetemben a legjobbnak tűnik. A te élethelyzeted, kockázati étvágyad, megérzéseid, szimpátiád teljesen más irányba is elvihetnek, ezért nem akarom megmondani a tutit. Az én döntésem a tervezett befizetéseim, a pénztár általam felfogott megbízhatósága és azon sürgető tudat eredménye, hogy néhány héten belül aktívan használnom is kell, nem várhatok nagyon akciókra. Tudd, hogy nyithatsz több pénztárnál is számlát. Elképzelhető, hogy ez a számla nekem is ez csak az első lesz és az adókedvezmények kipörgetésére fogok nyitni egy másodikat is. Illetve, van módszer arra is, hogy pár év alatt önjáróvá tedd a pénztáradat, hogy mindig ki tudd maxolni az adóvisszatérítést (Kiszámoló). Jó böngészést és ha van olyan információ, amit nem írtam le, de fontosnak gondoltok, azt osszátok meg velünk a hozzászólásokban.


Emlékeztetőül: már van 2021-es összehasonlításunk is, az aktuális adatokkal, a linken megtaláljátok.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Iratkozz fel és emailben elküldjük egészségpénztár kalkulátorunkat!

Megtudod mennyi adóvisszatérítés jár

Segít a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásban

Egyszerűen számolhatod ki, hogy melyik pénztárral jársz a legjobban

Látod mennyi kell még a 150 ezer forint adóvisszatérítéshez

2 válasz

 1. Nagyon jól összeszedett anyag. Kíváncsian várom a 2020-as kigyűjtést már csak azért is, mert a Prémium Egészségpénztár pl jelentősen megnövelte a levonások mértékét. Így ha valaki kihasználná a max. állami adójóváíírást, a 150.000 Ft-ből csupán 105.000 Ft-t kap ténylegesen meg. Egy összegző sor is szerepelhene akár a kigyűjtések végén pénztáranként az éves 750.000 Ft keretkihasználást előtérbe helyzeve, hiszen ez a szám az, ami igazán beszédes szerintem.

  1. Szia! Éppen most készítem az új összesítőt ennek a cikknek a mintájára, nem csak a Prémium változott, hanem más EP is.

   A kérdésedre: a Prémium az eddigi sávos elvonás (120 eFt alatt 6,50%, 120 eFt felett 4,50%) egységesen 6,00%-os díjat vezetett be. Ezzel a Prémium valóban a legrosszabb lett ebben a kategóriában, de kisebb befizetések esetén (60 eFt alatt harmadik, 120 eFt környékén pedig közepes eredményt hoz) még továbbra is versenyben van. Egyébként korábban sem volt túl jó az állami támogatás kiaknázására a Prémium, tavaly is csak 113 850 volt a nettó nyereséged, de valóban buksz további kb. 9000-et a változással.

   Hamarosan érkezik az új összesítés, rakok a kártyákra egy plusz sort, ahol látszik, hogy max. befizetés mellett mekkora a nettó adókedvezménnyel a nyereséged.

   Üdv,
   Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel és emailben elküldjük egészségpénztár kalkulátorunkat!

Egészségpénztár kalkulátor

Kapcsolódó cikkek