fbpx

Egészségpénztár 2021: Érdekel, hogy mi az és hogyan járhatsz vele jól?

Folytatom eddig hagyományunkat és idén, akár csak 2019-ben és 2020-ban, kiderül, hogy 2021-ben, melyik egészségpénztárral jársz a legjobban.

A jövőben ezt egy folyamatosan frissülő cikknek tervezem, aminek célja, hogy mindent megtudj az egészségpénztári szolgáltatásokról és az egészségpénztárakat érintő legfrissebb változásokról.

Mi az az egészségpénztár?

Ehhez segítségül hívtam a Wikipédiát. Az egészségpénztárak magánszemélyek által alapított, egészségügyi célú non-profit szervezetek. A pénztár tulajdonosai maguk a tagok. A befizetésekből a pénztártagok egyéni döntésük szerinti egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Az egészségpénztár szó mellett gyakran találkozhatsz az önsegélyező pénztár kifejezéssel is. Számomra például nem volt egyértelmű, hogy ez miként jön az egészségpénztárakhoz és hogy mi ez, ezért egy pár sorban összefoglalom. Korábban léteztek önsegélyező pénztárak is, amelyek nagyon hasonló elven működtek, csak más szolgáltatásokra lehetett használni (rezsi támogatás, táppénz támogatás stb.), de 2016. január 1-jétől ez megváltozott és az egészségpénztárak önsegélyező szolgáltatásokat is nyújthatnak, így amikor belépsz egy egészségpénztárba, akkor lényegében kettő-az-egyben szolgáltatást kapsz, hiszen egy önsegélyező pénztár tagja is leszel.

Amikor belépsz egy egészségpénztárba, akkor pénztártagként kapsz egy saját gyűjtőszámlát, hozzá egy kártyát és ezzel tudod fizetni a legtöbb egészségügyi típusú és öngondoskodási (pl. gyerekszületés, felsőoktatás, stb.) kiadásodat.

Miért jó ez?

Két dolog miatt is.

Egyrészt lehet most még életerős, egészséges emberként azt gondolod, hogy nincsenek olyan egészségügyi költéseid, amelyek miatt érdemes ezzel foglalkoznod. Ez most még, akár igaz is lehet, de előbb utóbb úgyis lesznek. Ezért pénzügyileg okos döntés, ha már most elkezdesz félretenni ezekre a kiadásokra.

Másrészt spórolhatsz minden egészségügyi kiadásodon. Az egészségpénztárban a legjobb, hogy minden befizetésed után 20%-ot visszaigényelhetsz az adóbevallásod elkészítésekor a SZJA-dból, maximum 150 000 Ft-ig (összevonandó az önkéntes nyugdíjpénztári, az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári befizetések, tehát ha több pénztárnál is tag vagy is csak 150 000 Ft-ot fogsz kapni). Emellett van lehetőség arra is, hogy lekösd a pénzed: 2 éves lekötés után jár további 10% adókedvezmény (de így is csak 150 000 Ft lehet összesen az éves visszatérítés!).

Tehát azért éri meg tagnak lenni, mert nem csak tudatos megtakarító leszel, hanem közel 20%-kal (azért csak közel, mert a pénztárnak is van költsége) olcsóbban tudsz igénybe venni egészségügyi szolgáltatásokat.

Mire használhatod?

Próbáltam minél teljeskörübben felsorolni az összes igényelhető szolgáltatást, de ettől függetlenül biztos van olyan, amit kihagytam.

Bizonyos szolgáltatásokat nem minden pénztár biztosít, így ennek érdemes utána járni a kiválaszott egészségpénztárnál.

Egészségügyi ellátás

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztoítási Alapkezelő) által finanszírozott, nem finanszírozott, vagy csak részben finanszírozott egészségügyi szolgáltatások

A szolgáltatás az Egészségpénztárral és a NEAK (OEP) szerződéssel rendelkező szolgáltatónál vehető igénybe

A NEAK által finanszírozott, nem finanszírozott, vagy csak részben finanszírozott szűrővizsgálatok (pl. méhnyakrákszűrés, emlőrákszűrés, vastagbélrákszűrés, prosztatarákszűrés, mozgásszervi szűrés, AIDS-szűrés, mentális zavarok korai felismerését célzó szűrés, fogászati szűrés)

Gyermekvállalás

 • 180 napja rendelkezésre álló egyenleg terhére igénybe vehető szolgáltatás
 • Az alábbi támogatásokat a Pénztár a gyermeket nevelő szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám, illetve kedvezményezett részére biztosítja. (A gyermeknek egyik esetben sem kötelező bejelentett szolgáltatási kedvezményezettnek lennie.)
 • tagi számlánként egyszeri, egyösszegű támogatás, melynek maximuma 1.000.000 Ft/gyermek
 • a gyermek születésétől vagy az örökbefogadói határozattól számított 120 napon belül beküldött kérelem esetén vehető igénybe
 • amelyek ORKI, OGYÉI, CE, EMKI, KI számmal rendelkeznek, avagy vámtarifa szám alapján gyógyászati segédeszköznek minősülnek
 • csecsemőápolási termékek: törlőkendő, pelenka, cumi, cumisüveg, anyatejgyűjtő zacskó, naptej („baba naptej” feliratú, vagy 50 faktoros naptej), fürdető, fültisztító, stb.
 • 180 napja rendelkezésre álló egyenleg terhére igénybe vehető szolgáltatás
 • Az alábbi támogatásokat a Pénztár a gyermeket nevelő szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám, illetve kedvezményezett részére biztosítja. (A gyermeknek egyik esetben sem kötelező bejelentett szolgáltatási kedvezményezettnek lennie.)
 • a csecsemőgondozási díj (168. napig – CSED), a gyermekgondozási díj (2 éves korig, iker gyermekek esetén 3 éves korig – GYED) kiegészítése a folyósítás időtartama alatt igényelhető, és legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig kapható
 • határozat kiállításától számított 120 napon belül beküldött kérelem esetén vehető igénybe. Régebbi határozat esetén a 120 napon belül folyósított ellátás igazolásának beküldése esetén vehető igénybe

Gyermekvállalás

 • minden törzskönyvezett és gyógyszertárban készített (magisztrális, FONO) gyógyszer, valamint speciális gyógyászati célra szánt tápszer
 • homeopátiás szerek
 • anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő csecsemő tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek
 • szemüveg, amely orvosi rendelvényre készül (működési engedéllyel rendelkező, szakképzett optometrista javaslata alapján is elszámolható)
 • napszemüveg (egészségvédelmi céllal, orvosi javaslatra)
 • kontaktlencse, kontaktlencse ápoló
 • azon termékek, amelyek orvosi rendelvényre készülnek (ortopédcipő, hallókészülék, gyógymatrac), vagy ORKI, OGYÉI, CE, EMKI, KI számmal rendelkeznek, avagy vámtarifa szám alapján gyógyászati segédeszköznek minősülnek
 • vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, lázmérő, izomstimulátor, légtisztító, infralámpa, inhalátor és ezek tartozékai (mandzsetta, tesztcsíkok
 • masszázságyak, masszírozó készülékek (kizárólag CE szám feltüntetésével számolható el)
 • gyógypapucsok (kizárólag CE szám feltüntetésével számolható el)
 • kötszerek, tapaszok, betegápolási cikkek (pl. ágytál, gumilepedő, pelenkák/betétek stb.) és ezek javítása, valamint tartozékai
 • gipszek, botok, járókeretek, szobaszék és kerekesszék
 • termékenységi, terhességi tesztek, óvszer

Megélhetés

A munkáltató által kiállított igazolás alapján fizethető ki a Pénztárból, kizárólag a Pénztártag részére

 • 180 napja rendelkezésre álló egyenleg terhére igénybe vehető szolgáltatás
 • csak pénztártag igényelheti, védendő fogyasztói* igazolás ellenében, a jogosultság fennállása alatt
 • villamos energia számla elszámolására
 • gáz számla elszámolására
 • ivóvíz számla elszámolására
 • csatorna számla elszámolására
 • legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százaléka (2020. évben: 24 150 Ft/hó)
 •  
 • 180 napja rendelkezésre álló egyenleg terhére igénybe vehető szolgáltatás
 • a támogatást a pénztártag vagy kedvezményezettje igényelheti, akinek megszűnt az aktív jövedelemszerző, munkavállaló tevékenysége és álláskeresési járadékot kap, vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül
 • álláskeresési járadék, álláskeresési segély összegének kiegészítése a folyósítás időtartama alatt, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig igényelhető
 •  

Hátrányok

Nézzük az érem másik oldalát. Egyrészt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nem védi az egészségpénztári vagyont. Ha a pénztár rosszul gazdálkodik vagyonával, és ezáltal a Te befizetett pénzeddel is, akkor könnyen úgy alakulhat, hogy futhatsz a pénzed után. Jó példák erre a Honvéd és ProV1ta Egészségpénztárak, amelyek érintettek  voltak a Buda-Cash botrányban, mivel olyan bankoknál vezettek számlát, amelyek bedőltek. Nem könnyít a helyzeten, hogy sajnos sehol nem lehet megnézni, hogy a pénztárak hol vezetnek számlát.

A másik hátrány a likviditás. Nem költheted el akármire az egészségpénztári számládon lévő összeget. Ha véletlenül nagyobb összeget halmoznál fel, hogy maximalizáld az adóvisszatérítés mértékét, akkor csak a korábban említett szolgáltatásokra tudod elkölteni. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy mennyit tartunk benn. Bár úgy gondolom, hogy előbb utóbb, úgyi mindannyiunkat elér valami bú-baj, amire el lehet költeni az adott összeget.

Harmadik kockázatot a törvényi változások jelentik. Az elmúlt években nem is egy olyan példát láttunk, ahol addig nagyon jó megtakarítási formák egyik napról a másikra lehetetlenedtek el a szabályozói akarat miatt. A kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása, vagy a lakás-takarékpénztáraknál igénybevehető adókedvezmény egyik napról másikra történő megszüntetése is jó példa. Ha ilyen jogalkotói döntés születne, onnantól kezdve az egészségpénztár nem más, mint egy nagyon drága, korlátozottan használható bankszámla, nincs értelme igénybe venni.

Egészségpénztárak összehasonlítása. Melyik a legjobb 2021-ben?

Befrissítettem a még 2019-ben Márk által készített táblázatot, amely több hasznos adatot bemutat, amennyiben egészségpénztári számla nyitásán gondolkodsz vagy van már és csak szeretnél tisztába kerülni befizetéseid után járó költségekkel.

A táblázat egyrészt bemutatja, hogy minden akciótól mentesen a befizetéseid után mennyi pénzt tudsz felhasználni. A kondíciók mellett olyan tényezők is befolyásolhatnak, mint a pénztár taglétszáma, kezelt vagyona vagy az egy tagra eső vagyon. Egy nagyobb pénztár vagy komoly banki / biztosítói háttérrel rendelkező pénztár kevésbé engedheti meg magának, hogy a tagok elveszítsék itt kezelt pénzüket.

Tanácsos végiggondolnod, hogy évente mennyit fogsz befizetni és ennek megfelelően megnézni, hogy melyik befizetési szinthez tartozol és azon belül mely pénztárak nyújtják a legjobb ajánlatot. A színekkel jelölik a helyezéseket, arany a legjobb, ezüst a második és bronz a harmadik helyezett.

Frissítve 2021.01.06.

A második képen olyan kiegészítő információkat láthatsz, mint például a kártyadíj, belépési díj vagy, hogy milyen egészségbiztosítási csomagok közül választhatsz. Az utolsó sorban pedig láthatod, hogy 750 ezer forint befizetés után mennyi plusz pénzt jelent a támogatás, ha a 150 ezer forint adóvisszatérítésből levonjuk a működési költségeket. Figyelem, ez nem azt jelenti, hogy a 150 000 forintból vonják le ezt az összeget, a levonás mindig befizetéskor történik! Az adóvisszatérítés pedig egy összegben a számládra kerül, abból nem von le működési költségeket az EP. A kártyán látható szám egy elméleti összeg, ami megmutatja mennyi maradna az adóvisszatérítésből, ha az összes költséget abból vonnák le, ez segíthet a pénztárak összehasonlításában. Képre kattintva nagyban is láthatod a részleteket.

Amennyiben az Új Pillér vagy Patika pénztárra esett a választásod, akkor készítettem egy részletes leírást a belépés folyamatáról. Ezeket a következő linkek valamelyikére kattintva érheted el:

Változások 2020-hoz képest

Tavalyhoz képest több változás is történt a pénztárak alapszabályaiban. A Patika pénztár egységes 6%-os díjszabást vezetett be, illetve eltörölte novemberi befizetési akcióját. Az Új Pillér kondíciók annyiban módosultak, hogy a korábbi 300 000-es lépcsőt felemelték 500 000, így már csak az e-feletti befizetések ingyenesek, illetve itt is eltörölték a novemberi akciót. A Danubius pénztár pedig beolvadt az MKB-Pannónia pénztárba.

Egészségpénztár választás

Amennyire tudtam összegyűjtöttem azokat az információkat, amiket tudnod érdemes egészségpénztári számla nyitása előtt. Nem fogom tudni megmondani a tuti választást, hiszen a Te élethelyzetedtől függően kell mérlegelned, hogy számodra melyik lehet a legjobb.

Összességében egyikkel sem fogsz mellé lőni, hiszen akárhogy is, de olcsóbban veszel igénybe egészségügyi szolgáltatásokat, ráadásul még tudatosan készülve félre is teszel ezekre. Az, hogy a költségek levonása után végül 14-15-16% marad-e meg az adóvisszatérítéseidből, már csak hab a tortán.

Jó böngészést és ha van olyan információ, amit nem írtam le, de fontosnak gondolsz, azt oszd meg velünk a hozzászólásokban.

Források:

Borítókép – Canva
Alapszabályok: Prémium, Generali, OTP, Patika, Tempo, MKB, Allianz, Vitamin, Új Pillér, Vasutas, Életút, IZYS

Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Egészségpénztár kalkulátor

Iratkozz fel és emailben elküldjük egészségpénztár kalkulátorunkat!

Egészségpénztár kalkulátor

Megtudod mennyi adóvisszatérítés jár

Segít a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásban

Személyreszabottan számolhatod ki, hogy melyik pénztárral jársz a legjobban

Látod mennyi kell még a 150 ezer forint adóvisszatérítéshez

9 válasz

 1. Kedves Dani!

  Nagyon hasznos a cikked, köszönöm szépen. Nekem fontos szempont még, hogy melyikhez kapcsolható egészségbiztosítás is. Ezek csoportos formában működnek, nagyon kedvezményesen kapcsolható hozzá biztosítás az egész családra, lekörözve a nagy biztosítók ajánlatait.
  Ezekről mi a tapasztalatod?

  Köszi szépen

  Ági

  1. Kedves Ági!

   Örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket.

   Sajnos ebben nem tudok segíteni, még sose vettem igénybe egészségbiztosítási szolgáltatást.

   Viszont ez egy érdekes téma. Ha esetleg az olvasók közül bárkinek van tapasztalata ezzel kapcsolatosan, akkor ne tartsa magában.

   Köszönöm!

   Dani

 2. Kedves Dani!

  Meg szeretném kérdezni, hogy a lakáshitel törlesztés kiegészítő funkció megmaradt az önsegélyezőknél?

  Köszi!
  Marci

  1. Kedves Marci,

   Igen, az önsegélyező ellátás keretében van lehetőség igénybe venni lakáshitel törlesztés támogatást havonta legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összegig (2020-ban havi 24 150 Ft).

   Dani

 3. Szia,
  Szeretném megkérdezni, hogy a 2021-es egészségpénztárak kondiciói-val idén is ki fog egészünli a leírás? Az egy olyan jól összeszedett képet adott a pénztárakról.
  Üdv. Kati

 4. Kedves Dani!

  A Generali és az Allianz között vacillalok. Az Allianzra nekem 750re 729 jött ki. Elszámoltam?

  1. Szia Robi,

   Lépcsős a költséglevonás az Allianznál. Így 150 000-ig 12 000 forintot fizetsz a 8% levonás után, 150 és 300 között 7 500-at az 5% levonás után és 300 000 felett pedig 13 500 forintot a 3% levonás után. Ha ezeket (12 000 + 7 500 + 13 500 = 33 000) levonod a 750 000-ből, akkor 717 000 marad

 5. Kedves Dani,
  Számomra az is kérdés, hogy az egyes egészségpénztár-ak hogyan oldják meg, mivel könnyítik az elszámolást ? (igénybe vett egészségügyi szolgáltatások számláit hova lehet leadni, be küldeni) Ki a jobb ebben az összehasonlításban?
  Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó cikkek
Egyedi részvények kockázata
Befektetés

Az ember, aki veszített a tőzsdén

A cím, amivel ritkán fogsz találkozni pénzügyi hírportálok főoldalán. Ezzel szembe valószínűleg már nem egyszer láttál az alábbiakhoz hasonlót: “Így keresett 1 millió dollárt Tesla

Bővebben »